Pušenje (kampanje)

НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА У ОДВИКАВАЊУ ОД ПУШЕЊА

 

Опште информације

Како могу да се пријавим за учешће у такмичењу?

Награде

Контакт

 

 

 

 

“Остави и победи” 2010. године

 

 

“Остави и победи” кампања у одвикавању од пушења представља позитиван метод пружања помоћи великом броју пушaча да оставе дуван. Ово такмичење постало је заправо кампања јавног здравља која укључује људе без обзира на пол, старосну групу, етничко порекло, религију или социјалан статус.

До сада кампања је шест пута реализована у Србији, и то од 1998. године у којој је учествовало око 17000 пушача и преко 12000 непушача – подржаваоца.

Кампању координира Канцеларија за контролу дувана Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Републичке стручне комисије за превенцију пушења, Удружења за јавно здравље Србије и партнера.

На окружном и локалном нивоу кампању спроводи мрежа института и завода за јавно здравље у сарадњи са домовима здравља, болницама, школама, предузећима, медијима, НВО и другима.

Кампања „Остави и победи“ 2010. године ће се спроводити на целој територији Србије од 12. априла до 29. маја. Пријављивање пушача који желе да оставе дуван и њихових подржаваоца почиње 12. априла а завршава се 30. априла 2010. године. Сви пријвљени такмичари – пушачи треба да оставе дуван најкасније 1. маја 2010. године и да истрају у апстиненцији како би добили шансу да буду награђени они или њихови подржаваоци.

Проглашење националних победника (категорија пушача и категорија подржаваоца) популационе кампање “Остави и победи” 2010. године биће 31. маја  2010. године, када се обележава Светски дан без дувансог дима.

Употреба дувана изазива зависност, хронична стања која су класификована у X Mеђународној класификацији болести Светске здравствене организације. Студије показују да 75-80% пушача жели да остави пушење, док је само једна трећина покушала најмање три пута да озбиљно остави пушење. Остављање пушења захтева специфичну стратегију у циљу пружања подршке пушачима који желе да оставе пушење. Треба да обухвати систематичну и сталну подршку пушачима и да укључи пружање савета од стране здравствених радника и медија, као и социјалну интервенцију у креирању окружења које ће стимулисати, пружити подршку и олакшати намере пушача.

Оставити пушење није лако. Али, милиони људи су већ успели у томе. Оно што је потребно су одлука, властита жеља, охрабрење, одговарајуће вештине и подршка.

Кампања “Остави и победи” се доказала као добро средство за свеобухватно јачање подршке зависницима од никотина приликом процеса одвикавања, кроз подстицање сарадње, промоцију здравља и залагање за здраве стилове живота и околину без дуванског дима.

Победнички део кампање “Остави и победи” лежи у могућности освајања награде која је на окружном и националном нивоу такмичења. Најважнија карактеристика такмичења је, ипак, обећање да људи остављајући пушење, побеђују дуван и сву штетност коју он проузрокује. Победник је свако ко остави пушење!

 

Како могу да се пријавим за учешће у такмичењу?

 

Пријављивање за такмичење почиње  од 12. априла и траје до 30. априла 2010. године.

Пријављивање такмичари могу извршити тако што ће попунити пријавни листић и убацити га у кутију која ће се налазити  у холу ЗЗЈЗ Кикинда, улица Краља Петра број 70, затим у холу прве, друге и треће здравствене станице Дома здравља Кикинда, као и у холу медицине рада у улици Генерала Драпшина.

 

 

Награде

Извлачење националних победника биће организовано 28.маја 2010. у Институту Батут.

Проглашење победника планира се за 31.5.2010. када се обележава Светски дан без дуванског дима

Извлачење локалног победника биће јавно и одржаће се 31.5.2010. године.

Висина награда за националне победнике је по 50.000 динара, за пушача и подржаваоца, а локална награда, планира се, за пушача који успе да остави дуван и износиће 10.000, 00 динара.

 

 

Контакт

 

За све информације везане за организацију, подршку и питања можете се обратити локалном координатору кампање.

Локални координатор: др Јелена Брцански

Телефон: 0230 400-540

Мобилни телефон: 062 1888-725