Кампање

hiv2015

 

Dana 24.11.2015. godine u periodu između 11 i 14 časova, na parkingu između trga i Nemanjine ulice (ulaz iz Nemanjine ulice), Zavod za javno zdravlje Kikinda u saradnji sa Crvenim krstom Kikinda i udruženjem “Prevent” iz Novog Sada, organizuje besplatno testiranje na HIV. Koriste se brzi testovi kod kojih je rezultata poznat nakon 15 minuta.
Pozivamo sve zainteresovane građane da se odazovu našem pozivu u cilju prevencije prenosa infekcije HIV-om.

 

 

 

Kampanja pod sloganom „Zaštitimo se od gripa” počela je 28. oktobra i ima za cilj da se istakne značaj vakcinacije protiv gripa kao najbolje preventivne mere, i to posebno kod osoba koje su u povećanom riziku za dobijanje teških formi bolesti. Inicijativa SZO predstavlja nastavak Evropske nedelje imunizacije, koja se održava svake godine u aprilu mesecu.

Vakcinišite se protiv gripa ove zime ako imate hroničan zdravstveni problem

 

grip web-1 1

grip web-1 4grip web-1 3

grip web-1 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grip može biti ozbiljan ako imate hroničan zdravstveni problem
Grip često traje nekoliko dana sa neprijatnim i ozbiljnim simptomima, a oboleli se obično brzo oporave. Međutim, kod osoba sa hroničnim zdravstvenim problemima grip može da izazove ozbiljna stanja, pa i smrtni ishod. Ako, na primer, već imate srčano oboljenje, dijabetes ili bolest pluća, grip može da pogorša ova stanja ili da ih učini nestabilnim.
Zašto neki zdravstveni problemi povećavaju rizik da obolite od gripa?
Ljudi sa hroničnim zdravstvenim problemima češće imaju oslabljen imuni sistem, bilo zbog samog oboljenja (npr. HIV infekcija, dijabetes) bilo zbog načina na koji se ono leči (npr. steroidi, hemioterapija, zračenje). To otežava borbu organizma protiv gripa i povećava rizik od komplikacija, kao što je upala pluća.
Šta je grip?
Grip je zarazna bolest koja se širi sa osobe na osobu uglavnom kašljanjem, kijanjem i bliskim kontaktom. Epidemija gripa se obično javlja zimi.
Simptomi gripa se javljaju iznenada (ponekada u roku od nekoliko sati) i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Uobičajeni simptomi su groznica i osećaj jeze, kašalj, bolno grlo, glavobolja, bol u mišićima i umor.
Koja hronična oboljenja mogu povećati rizik da obolite od gripa?
Plućne bolesti (npr. astma, hronični bronhitis, hronična opstruktivna bolest pluća)
Srčana oboljenja (npr. koronarna arterijska bolest, insuficijencija srca)
Neurološka oboljenja i neurorazvojni poremećaji  (npr. cerebralna paraliza, mišićna distrofija)
Dijabetes
Oslabljen imuni sitem usled bolesti (npr. HIV/AIDS-a ili odstranjena slezina) ili lečenja drugih stanja (npr. hemoterapijom, imunosupresivnim sredstvima, terapijom kortikosteroidima)
Hronično oboljenje bubrega
Hronično oboljenje jetre
Ekstremna gojaznost
Terapija aspirinom kod  dece
Ako imate jedan ili više nabrojanih zdravstvenih problema i dobijete grip, postoji veći rizik da će vam biti potrebna bolnička nega ili čak lečenje u jedinici za intenzivnu negu nego zdravim osobama.

Grip može biti ozbiljno oboljenje ako ste stariji od 65 godina