ZZJZ Kikinda - zgrada

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА

Сваке године, 28. јула, обележава се Дан борбе против Хепатитис-а. Обележавање овог дана има за циљ да се повећају свест и сазнања о овим инфекцијама. Вирусни хепатитиси су упални процеси на јетри узроковани различитим врстама вируса. Према врсти вируса који их изазивају, познато је пет група обољења означених као А, Б, Ц, Д и Е.

Хепатитиси А и Е настају уношењем хране и воде, контаминираним вирусима А и Е и представљају гастроинтестиналне (цревне) инфекције. Хепатитиси Б, Ц и Д припадају групи парентералних инфекција или инфекција које се преносе контактом са телесним течностима инфициране особе. Највећи ризик за преношење ове инфекције, због велике концентрације вируса, представља контакт са крвљу инфициране особе, мада се вирус налази и у осталим људским секретима и екскретима. Хепатитис Б и Ц често попримају хронични ток, што неретко доводи до компликација, као што су цироза јетре и хепатоцелуларни карцином јетре (ХЦЦ). Сматра да се да до ових компликација долази код 25% од укупно инфицираних особа, а то би могло да се избегне раним откривањем инфекције и раном применом одговарајуће терапије. Оно што олакшава настанак хроничне форме болести, јесте то што акутна форма може да протекне са ограниченим или атипичним симптомима, а врло често и без икаквих симптома. Симптоми хепатитиса су: жута кожа и беоњаче, тамна мокраћа, бледа столица, висока температура, екстремни умор, мучнина, повраћање и бол у стомаку.

Код највећег броја оболелих, претпостављени начин трансмисије је остао непознат.

Велики број људи који има хепатитис Б или Ц, због оскудних или никаквих симптома ових болести, то не зна.

Низак степен обухвата тестирања и лечења је наважнији јаз који треба решити како би се досегли глобални циљеви елиминације до 2030.године.

Вируси хепатитиса Б, Ц и Д се могу добити на следеће начине:

  • Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом.
  • Употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова.
  • Током хемодијализе (ретко).
  • Путем трансплантације органа са инфицираног донора, трансфузијама крви и крвних продуката, сперме, органа и ткива (данас веома ретко јер се врши обавезно тестирање дарова даваоца).
  • Акцидентално – убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа (често код здравствених радника).
  • Ако се користе нестерилни инструменти при операцијама, интервенцијама, инвазивним процедурама, стоматолошким и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре)
  • Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана
  • Са заражене мајке на новорођенче.

Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом као и прљавим рукама.

Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви.

Потребно је да се са резултатима анализа и упутом изабраног лекара јавите инфектологу.

Добро осмишљеним превентивним програмима (информисање, подизање нивоа знања о болести, едукативним кампањама и промовисањем тестирања), али и обезбеђивањем адекватне терапије, инциденција ових болести може да се смањи. Када је реч о Хепатитис Б вирусној инфекцији, најбоља превентивна мера је вакцинација и то свих особа из група са повећаним ризиком и све новорођене деце, према календару вакцинације. Зна се да је вакцина високо имуногена и да штити у 95% случајева. У великом броју земаља у свету, па и код нас, ова мера се спроводи већ годинама уназад.

Стопа новорегистрованих хроничних случајева наставља да расте у времену, при чему се сматра да је повећање највероватније повезано са променом у пракси тестирања и извештавања на локалном нивоу. У претходних неколико година јављају се додатни проблеми услед повећане миграција становништва.

За скоро 50% глобалног оптерећења хроничним вирусним хепатитисом одговорно је 11 земаља: Бразил, Кина, Египат, Индија, Индонезија, Монголија, Мијанмар, Нигерија, Пакистан, Уганда и Вијетнам.

Највећи број оболелих од акутног хепатитиса Б регистрован је у старосној групи од 30 до 39 година, док је највећи број оболелих од хроничног хепатитиса Б регистрован у узрасним групама 50–59 година и 40–49 година. Као и претходних година, регистровано је двоструко више мушкараца међу оболелим особама од обе форме вирусног хепатитиса Б.

Завод за јавно здравље Кикинда ће у понедељак 29.08.2019. године , као и свих ранијих година, поводом Светског дана борбе против хепатитиса, радити бесплатно саветовање и тестирање клијената на хепатитис Б и хепатитис Ц. Саветовалиште за добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ, хепатитисе и полно преносиве болести при ЗЗЈЗ Кикинда ради бесплатно тестирање (на ХИВ) сваког радног дана од 8-14 часова.